Bednáři Plzeňského Prazdroje opatrují prastaré řemeslo jako jedni z posledních na světě
Bednářství patřilo k tradičním pivovarským řemeslům. Bednáři se v pivovarech starali o výrobu a údržbu spilečných kádí, ležáckých sudů, ale i menší transportních soudků. Pivovar Plzeňský Prazdroj je dnes jedním z posledních míst v Evropě, kde se tradiční bednářské řemeslo zachovává a nadále rozvíjí. V současné době je zde zaměstnáno osm bednářů, u kterých plzeňský pivovar dodržuje tradice řemesla.
Tak jako ostatní řemesla se i bednářské řemeslo předávalo z mistra na tovaryše. Vyučení bylo spojeno s obřady typickými pro každý řemeslný cech. Učni dokazovali své schopnosti před svými mistry vyrobením zadaného díla. Pivovar Plzeňský Prazdroj zachovává tyto tradice dodnes. Služebně nejmladší bednářský mistr byl pasován na jaře 2016, další dva „tovaryši“ budou pasování příští rok. Bednářská parta pivovaru čítá osm členů, kteří pečují i dubové sudy a kádě v pivovarských sklepích. Díky nim je možné malou část produkce piva Pilsner Urquell vyrábět tradiční metodou a porovnávat kvalitu s pivem, které zraje v moderních cylindrokónických tancích. Kromě velkých sudů se pivovarští bednáři starají také o transportní soudky, ve kterých se pivo vozí na speciální příležitosti a do vybraných hospod.
V Měšťanském pivovaru (dnešním Plzeňském Prazdroji) byla bednárna zřízena hned při jeho stavbě v letech 1840-1842. S růstem pivovaru bylo třeba přijímat stále více bednářů a rozšiřovat jejich dílny. Na konci 19. století zaměstnával pivovar 150 bednářů, kteří spravovali více než 6500 velkých ležáckých sudů a 200000 menších soudků, které byly ve stálém oběhu. Vyrobili až 100 transportních soudků denně. Před druhou světovou válkou dokázala nová pásová mechanická dílna vyrobit až 200 sudů denně a v oběhu již bylo neuvěřitelných 500 000 kusů transportních soudků. Od roku 1962 se sudy a spileční kádě postupně začaly nahrazovat ocelovými tanky a káděmi, poslední transportní soudky byly vyřazeny v roce 1974 a bednářské řemeslo začalo upadat v zapomnění.
Prazdrojští bednáři vyrábějí sudy původním náročným postupem, který není zaznamenán v žádné učebnici, zkušenosti si předávají z mistra na tovaryše. Na výrobu sudů používají to nejkvalitnější, pomalu rostoucí dubové dřevo. Dřevo musí být bez suků a vysušené přirozenou cestou, což trvá minimálně osm let. Pivovarské sudy, na rozdíl od sudů vinných, je nutno před každým použitím znovu vysmolit. Vrstva, kterou vytvoří smola při teplotě 2000 C, zabraňuje kontaktu piva se dřevem a zároveň sud dezinfikuje.
Pivovarští bednáři vyrábějí a udržují velké ležácké sudy o objemu až 46 hektolitrů a hmotnosti až 700 kilogramů, které je možné vidět v rámci prohlídky pivovaru Plzeňský Prazdroj. V těchto sudech pivo Pilsner Urquell zraje v historických sklepích při teplotě 6 - 70 C. Sklepy plzeňského pivovaru jsou jediným místem, kde návštěvníci mohou ochutnat nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák čepovaný právě z dubových sudů. Bednáři vyrábějí i menší transportní sudy o objemu 17, 25 a 50 litrů, ve kterých pivovar dodává nefiltrované a nepasterizované pivo Pilsner Urquell pro speciální příležitosti.
Bednáři Plzeňského Prazdroje se představí 13. května 2017 v parku Boheminium. A celodenní program slibuje velkou show. Tak neváhejte a přijďte se podívat.